luni, 4 februarie 2013

Viata la Huedin



Romani, gabori  si maghiari, cu palate, vile si piscine, traim cu totii in orasel si ne bem cafeaua la “Vadan”.  Prea putini lucram, ca n’avem ce?! Asa ca de dimineata buna, merge o cafea cu bere, si’o palinca cu slanina si ceapa, ca asa’i in viata, azi o nunta maine o sarbatoare.

            Avem multe biserici ca pacatuim cam des, pline de crestini realizati, si mai putin instariti. Pupam icoane, plasme, si fete ca sa “ne simtim bine” iar spre seara ne apuca nostagia, si golim stocurile de alcoale din oras. Scriem pe facebook, si retele de socializare, despre viata noastra, facem haz de necaz, si la servici nu mai merge nimeni, ca tocmai a fost “seara de manele la Jenu”  si vorba lu’ Connect-R:” Eu anu asta nu dorm, nu lucrez, si imi beau toti banii” pentru ca m’am descurcat binisor azi vara la: cules de ciuperci, taiat de lemne, construit de cabane, si alte meserii frumoase, pe care noi le facem, cel mai bine in judet.

            Avem pavaj  pe centru si centrala cu rumegus dar iarna ne incalzim ca bunicii nostrii, odinioara la teracota pe lemne, pe care orice gabor care se respecta ti-o monteaza si la etajul 4 de la bloc. Forta de munca este bilingva, asa se face ca 60% din vanzatoare sunt maghiare, iar 80% din maturatori sunt rromi. Noi romanasii, suntem anteprenori, mai vindem un telefon, taiem o padure, ne scolim la Cluj si traim cu mama acasa, ca “facultatile astea” nu’s bune la nimic, iar BACu’ l-am luat doar “astia mai destepti”.

            Votam de 3x pe an, si avem primar doctor, care ne trateaza cu cate’o bordura pentru dureri de cap, si putin asfalt sa’l ungem pe pita. Lucram in domeniul serviciilor si al comertului, si frigem micii la munte, unde toti avem un loc de meditatie si relaxare:”-Ce greu o fo’ cand am lucrat o vara , da s’o f’o meritata’ ca uite ce bine stau amu’ si am de toate”!

            Avem veterani ca: “fostu' primar Chis” care o baut direct de la sursa vreo 3 mandate, si o facut un shake politic de toata frumusetea, asa de viu colorat si urat mirositor ca s’or speriat urmasii hunilor. 

Suntem patrioti si buni crestini, traim intr-o depresiune si asta ne ocupa tot timpul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu